Сталактити, сталагмити и сталактони

  • Сталактит (на гръцки: σταλάσσω — „капя, този който капе“) е висящо от тавана на пещерите калцитно образувание, разположено на място, където капе вода. Според изследванията някои от образуванията датират повече от 190 хиляди години.  Водата, проникваща в пещерите разтваря варовика в химическата реакция: CaCO3 + H2O + CO2 <=> Ca2+ + 2 HCO3–  При определени условия реакция протича и в обратната посока, и става отлагане на калциев карбонат – така растат сталактитите. Този процес е бавен и отнема десетки и стотици години. Дължината на сталактитите в отделни случаи достига няколко метра.

Grotte_de_Soreq,_israel,_Stalactite

  • Сталагмит (на гръцки: σταλάσσω — „капя, този от който капе“) е наслоено от пода на пещерите утаечно калцитно образувание, разположено на място, където капе вода. Образуват се от капките, наситени с калциев бикарбонат, които падат от тавана на пещерите. Калциевият карбонат се отделя поради освобождаване на част от въглената киселина от разтвора. Водата, проникваща в пещерите разтваря варовика в химическата реакция:         CaCO3 + H2O + CO2 <=> Ca2+ + 2 HCO3– Сталагмитите нарастват от долу нагоре и понякога се съединяват със сталактитите, като образуват колони или завеси с разнообразна форма. Процесът е аналогичен на този при образуване  на сталактитит сталактоните.

5458f0aee22f9

  • Сталактон е калцитно образувание, което се сформира при сливането на сталактит и сталагмит.Когато двете се удължат достатъчно и се достигнат, се образува калцитна колона, наречена сталактон. Сталактонът се образува в пещери на места, където от тавана се стича наситена с калциев карбонат вода. В частите на пещерата, където има пещерен извор или глинеста почва, върху която не би могъл да се образува сталагмит, е възможно сталактитът сам да достигне до пода на пещерата и, ако междувременно е променил своята структура, да се свърже с него. По този начин се образува сталактон, които се състои единствено от един сталактит.18847602

 

За повече информация: Сталактити, Сталактони, Сталагмити

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑